Jdi na obsah Jdi na menu
 


ROZHOVOR S RADKEM VODRÁŽKOU - LÉTO 2022

FAKT DOBROU SEZÓNU STŘÍDAJÍ NOVÉ VÝZVY

" FAKT"

 

DOBROU SEZONU

 

střídají 

 

NOVÉ VÝZVY

 

 

SK PETŘÍN PLZEŇ má za sebou dlouhou, náročnou, ale také velmi úspěšnou sezónu. S čím jsou na Petříně spokojeni, s čím ne a jaké je čekají další výzvy, jsme se zeptali šéftrenéra Radka Vodrážky 

 

 

Cíle, které jste vyhlásili před sezónou, jste tak nějak splnili, že ?

 

Ty zásadní určitě . S áčkem mužů jsme chtěli skončit do 4. místa a to se nám bohužel nepodařilo, byť jsme o něj hráli ještě v posledním kole ! U rezervního týmu mužů už ten cíl byl podstatně zásadnější. Postup do krajského přeboru byl společně se záchranou ligového dorostu jasnou letošní prioritou a to se nám opravdu povedlo . Po celou sezónu jsme hráli skvěle, spousta soupeřů z nás měla tak trochu i osypky a počet získaných bodů spojený s rozdílem skóre jasně vypovídá, že tenhle tým patří o soutěž výše . Další splněný cíl je záchrana ligové příslušnosti v dorostenecké kategorii  a byť se nám to podařilo až v baráži, považuji to za jednoznačně největší letošní úspěch celého klubu . Trenéři Vlasta Schamberger, David Hendrych, Miloš Tříska a v druhé polovině soutěže i Radek Votípka, zasluhují samozřejmě společně se všemi hráči obrovskou pochvalu . Ostatní týmy určitě nebyly pod takovým neustálý presem, ale je tam spousta skvělých umístění !!!

 

u19-baraz.jpg

Jeden z mnoha klíčových momentů celé sezóny naší ligové U19 !!! V 88 minutě  barážové odvety s Malší Roudné  , si postavil balon na značku pokutového kopu Honza Treml a prakticky plný stadion na Petříně propukl v obrovskou euforii  . Honda penaltu proměnil - zvýšil na 2 : 1 a hosté už se na obrat nezmohli . Naopak za minutu dostali z hlavy dalšího Honzy Flachse třetí úder a bylo hotovo !!!

 

 

Než se dostaneme k jednotlivým kategoriím, tak ještě k souhrnu celého jara! Těsně před úvodním jarním kolem se o rok kupředu posunuly prakticky všechny Vaše kategorie . Jak tenhle experiment dopadl ?

Pokud bych to musel ohodnotit jedním slovem, tak bych použil určitě SKVĚLE !!! Měli jsme problém s U18, která byla ve stavu, kdy odehrát celý půlrok by bylo stejně jen o hledání výpomoci do mistrovských zápasů a tak jsme se "chytli" nápadu trenéra U17 Honzy Pletichy a všechny kategorie od U11 jsme posunuli o rok výše. Samozřejmě, že jsme čekali co to s náma udělá, ale ten výsledek je opravdu fantastický. Spousta týmů si vedla stejně dominantně jako ve svých kategoriích - to byly určitě oba dva dorosty ročníků narození 2005 a 2006 . A na všech ostatních týmech, byť asi nevyhrávaly tak jako na podzim, byl vidět jednoznačný posun v opravdu těžkých zápasech . Doufám tedy, že to nebudeme muset nikdy použít, ale kdyby na to ještě někdy přišlo, nemáme se čeho bát . 

 

becko-postup-2022.jpg

Postup béčka mezi krajskou elitu se řádně oslavil !!! Sice se na proměněný mečbol čekalo o něco déle , než jsme si mysleli , ale chutnalo to pořád dobře !!!

 

Pojďme se vrátit k jednotlivým kategoriím, takže logicky začneme u mužů . Je něco, o čem byste ještě chtěl mluvit a co Vás čeká v nové sezóně ?

 

Myslím , že už jsem to párkrát udělal, ale opakování je matka moudrosti :-) ! Chtěl bych poděkovat celému týmu za tenhle ročník , protože to nebylo vůbec jednoduché, ale nakonec to skončilo skvěle . Hlavně za to propojení áčka s béčkem si kluci zaslouží obrovský respekt a uznání . Mnohdy vůbec netušili, za jaký tým o víkendu nastoupí, ale vždycky to vzali skvěle a ta závěrečná třešnička na dortu v podobě postupu je více méně dílem všech . Co se týče složení týmu na příští ročník, tak je ještě asi brzy mluvit o konečném složení, ale tak nějak je jasné , že už u nás nebude působit Lukáš Zoubek a do rodného Rapidu se vrací trojice Matěj Fikrle , Martin Černický a Tomáš Ježek - všem patří díky za odvedené služby . A co se týče příchodů, tak to bude tak nějak tradiční posilka, byť jsme se letos trochu snažili o příchod několika hráčů z jiných klubů, ale nakonec zůstaneme u vlastní líhně ! Z úspěšné U19 se do přípravy zapojí hned 9 kluků a do mistráků už půjdeme s klasickým počtem - tedy 30 hráčů do pole  + 3 gólmani. Průměrný matematik si tak dokáže spočítat, že nás ještě někdo opustí, ale asi to nebude tak divoké, protože Dominik Voves je na několik měsíců v USA . A  asi do těchhle počtů nebudeme započítávat 2 kluky, kteří nám na jaře sice  strašně moc pomohli  ( a tak nějak se stejným příspěvkem počítám i na podzim ) a to je hrající asistent Jarda Levý a viktoriánský fyzioterapeut a čerstvý táta  - Petr Bendl, kteří budou nadále vykonávat funkci klasických žolíků ve chvílích, kdy nám bude ouvej .

sancis.jpg

Zdeněk Šimáně měl na jaře dlouhé zdravotní problémy a stihl odehrát jen něco málo přes polovinu všech zápasů  . Jeho nepřítomnost  nám rozhodně nepomohla a konečný nesplněný cíl - tj 4. místo v tabulce , byl zásluhou i téhle absence . Doufáme , že od nové sezóny bude zdravý jako řípa a na hřišti bude zase řádit !!!

 

 

A cíle mají muži jaké ?

 

Vysoké !!! Ale na to jsou u nás doufám všichni připraveni . Myslím si, že dlouhodobým vrcholem pro náš klub je minimálně udržení stávajících mládežnických soutěží a béčko mužů v divizi ! Takže k tomu potřebujeme vyhrát s béčkem krajský přebor a dostat áčko do ČFL . No a přesně o to se začneme snažit už letos, byť to asi nebude tak zásadní priorita, jako byl letošní postup rezervy do přeboru. Ale pokud se mi někdo zeptá, jaké máte letos cíle, tak ode mě rozhodně neuslyšíte, že chceme hrát klidný střed tabulky - to je totiž úplně to nejhorší, co může fotbalový tým potkat . Po nějakých sedmi letech co hrajeme jen o postup nebo o záchranu, jsme letos na konci hráli klidný střed tabulky a musím konstatovat, že je to vopruz . Takže chceme hrát o postup a každé umístění za stupněma vítězů bude pro nás velkým zklamáním . A co se týče béčka , tak tady  jsou ty cíle asi ještě vyšší. Byť to nastavení z letošního roku , že priorita je béčko , se určitě změní , tak to neznamená , že nebudeme chtít být úspěšní . Letos vyhrálo krajský přebor béčko ( Domažlic )  a já bych tuhle tradici chtěl zachovat i pro příští ročník a řekl bych , že už tam žádné jiné béčko není. Každopádně i tady platí , že umístění horší než třetí flek , by bylo pro mě velkým rozčarováním . Snažíme se držet zásady , že v našem kádru nenecháme nikoho , kdo by neměl na divizní A tým a pokud to tak je , musí to být vidět i v soutěži rezervy . 

 

A vrátíme se i k dorostům .....

 

Každopádně musím znovu opakovat ten obrovský úspěch U19 , která zachránila ligu a divizi i pro další ročník . Letos díky reorganizaci mohlo spadnou až 15 druholigových týmů a to , že my nejsme mezi nimi je obrovský úspěch . Bylo to sice někdy opravdu na hraně , ale ten konec po barážové výhře byl fantastický a i tady patří všem zúčastněným obrovské DÍKY !!! No a budu muset chválit dál , protože když se podíváte na konečné tabulky ostatních tří dorosteneckých týmů , tak Vám stejně nic jiného nezbývá . Všechny týmy o rok posunuté a všichni  v tabulkách nahoře a to zásadně nahoře !!! Mladší dorost v divizi staršího dorostu jedním z nejlepších , U16 v druholigové soutěži sedmnáctek v horní polovině a nakonec i naši starší žáci , kteří celé jaro bojovali proti o dvěma letům starším hráčům jsou nahoře - no coment , je to prostě skvělé !!!

 

sampus-a-spol.jpg

Realizační tým naší U19 splnil svůj opravdu nelehký úkol a s čistým štítem prozatím odchází na jiné štace , či na fotbalovou dovolenou . Vlasta Schamberger , David Hendrych a v pozadí sedící Miloš Tříska zachránili se svými svěřenci z U19 ligovou příslušnost i pro příští ročník . 

 

 

Jsou tedy vůbec v plánu nějaké dorostenecké změny ? A jaké jsou cíle u téhle kategorie ?

 

Úspěch se neodpouští , takže pociťujeme docela dost velký zájem o naše kluky z ligových týmů a uvidíme, kdo se nám v létě vrátí a kdo ne  . Takže stejně jako u mužů , je na definitivní hráčské kádry ještě dost času . Každopádně  nás čeká dost změn v realizačních týmech , byť by se to po takovéhle sezóně úplně nečekalo , ale takový je prostě fotbal , trenéři odcházejí a přicházejí, stejně jako hráči . My do toho ještě trochu změníme pravomoce jednotlivých kategorií a uvidíme za pár měsíců jestli to je správná cesta . Každopádně u dorostů u nás končí kompletní realizák U19 , tj hlavní kouč Vlasta Schamberger a jeho asistenti David Hendrych a Miloš Tříska, a aby toho nebylo málo , tak  nás opouští i hlavní trenér U16 Zbyněk Jiskra, který to tady pár let okukoval , aby to šel zase zpátky aplikovat na Rapid . Všem patří strašně velké DÍKY za tu odvedenou práci tady a pevně doufám , že za nějaký čas  se zase stanou členy naší petřínské rodiny . Nebo spíš , že za nějaký čas budou zase trénovat nějaké naše týmy , protože za členy naší petřínské rodiny je považuji už teď a bud považovat i nadále . Každopádně do nové sezony jdeme s lehce pozměněnou strukturou . Starší dorost, tzn U19 + U18 , bude mít na starosti Honza Pleticha , společně se svými asistenty Markem Hofmanem , Petrem Výtiskem a Petrem Ivaničem . U mladšího dorostu to bude podobné . Hlavním trenérem bude Tonda Dvořák , který bude mít na starosti nejen U17 ,  ale k tomu bude mít pod sebou hlavního trenéra U16 Martina Kořínka a několik asistentů - Romana Javůrka , Jirku Maxu a Filipa Spiegela . O všechny dorostenecké gólmany se pak bude starat Pavel Hrabačka starší . A cíle ? Ty jsou hodně podobné této sezóně ! Devatenáctka bude hrát obrovsky těžkou druhou ligu o 20-ti účastnících a když se podíváte , co je tam za týmy , tak to bude tak trochu masakr . Každopádně to všechny naše hráče může jen posunout kupředu a pevně doufám , že tuhle soutěž zachráníme i tentokráte . Daleko těžší to budou mít i divizní dorosty , protože těch 12 ligových týmů , které do divize spadly posunou tuhle soutěž taky o pořádný kus dále a těch béček , tzn o rok mladších kluků , tam moc nebude !

 

 

jiskra-zbyna.jpg

Tak trochu od rozdělené práce odchází i trenér našich nejstarších žáků Zbyněk Jiskra  , kteří letos na jaře velmi úspěšně brázdili fotbalové vody dorostenecké divize . Zbyňa u nás odvedl opravdu obrovsky velký kus práce , za což mu patří obrovské díky . Všechny nabrané zkušenosti teď bude na čas předávat ve svém "rodném" Rapidu a my budeme doufat , že se zase brzy vrátí k nám na Slovany . 

 

 

Poslední kategorií , která hraje celostátní soutěže , jsou žáci . Co je v téhle kategorii nového ?

 

Letošní jaro bylo po tom posunu asi nejtěžší právě pro kategorie žáků , protože rozdíl roku ve 12-ti letech je přece jenom větší než když je Vám devatenáct . Takže kluci to měli fakt těžký a občas dostali pořádně nařezáno . No a to je přesně to , v co doufáme , že by je mohlo posunout teď na podzim ! Kluci budou hrát zase proti svým vrstevníkům a můžou ukázat , jak jsou dobří !!! Každopádně i v kategorii starších žáků zkusíme malý experiment podobný tomu jak budou fungovat dorosty . Šéftrenér žáků Tomáš Kocík bude mít na starosti samozřejmě všechny žákovské týmy , ale u starších žáků , tzn , že u  U15 a U14 bude hlavním trenérem Radek Votípka , který bude mít pod sebou krom několika asistentů hlavního trenéra U15 Lukáše Hrubého . Slibujeme si od toho větší propojenost týmů , stejně jako to už docela dlouho funguje u mužů . No a co se týče cílů , tak je to stará obehraná píseň !!! Já jsem hlavně moc rád , že v kategorii U15 a U14 je konečně 16 týmů a že to po ix letech bude vypadat jako fotbalová soutěž a ne jako  turnaj v nohejbalu kam se přihlásí 11 týmů z širokého okolí . No a vzhledem k tomu , že jsme na Petříně , tak se budeme chtít rvát o postup do první žákovské ligy , což znamená vyhrát tuhle divizní soutěž U15 a rozdat si v kategorii U14 v baráži . Jsem přesvědčený , že naše 2008 na to mají !!!  Co se týče mladších žáků , tak i tady se pořád řeší jak budou v následujících letech tyhle soutěže vypadat , ale letos se pro nás nic nemění a pojedeme prakticky ve stejné modelu jako letos . Tady už jde opravdu jen o to , co nejlépe připravit kluky pro vyšší kategorie a naučit je fotbal milovat tak moc , aby u něj zůstali co nejdéle !!!

 

2011---kromeriz.jpg

Naše nejstarší přípravka ročníku narození 2011 , se probojovala až do celostátního finále Poháru mládeže - Planeo Cup . V daleké Kroměříži si kluci vybojovali neskutečné 13 místo mezi  týmy z celé republiky !!!

 

 

No a zbývají nám už jen přípravkové kategorie !

 

Naše nejmenší povede i v nadcházející sezóně jako šéftrenér Jarda Levý a pevně věřím , že se mu to bude dařit jako doposud . Jak už jsem psal u kategorii výše , tzn u mladších žáků , tak tady jde opravdu jen a jen a jen o lásku k fotbalu , potažmo ke sportu vůbec . Všichni trenéři kteří u těchto kategorií jsou , mají na tohle podobný názor a já věřím , že to přenesou na všechny kluky a holky , kteří k nám chodí za sportem . Ono je to občas daleko složitější s rodičema , kteří jsou někdy až moc ambiciózní , což je v tomhle věku jednoznačně kontraproduktivní . Při každém tréninku , při každém zápase , či turnaji to u dětí do 10-ti let musí být jen a jen o radosti . Na ten dril a obětování se všemu pro kariéru svých dětí , je spoustu času . Vím , že je to většinou strašně složité na pochopení , ale je to tak . Úplně nejdůležitější je fakt , aby se děti těšili jít na trénink  -  to je prostě nejvíc !!!

 

bebi-a-spol.jpg

Šéftrenér přípravek Jarda Levý se svými svěřenci na ostrovském turnaji Den plný  fotbalu , kde náš klub zanechal nesmazatelnou stopu  -  3 tituly . 

 

 

Je ještě něco , co byste chtěl čtenářům sdělit ?

 

Napřed navážu na předcházející odpověď , protože všechno co děláme jen a jen sport a v našem případě sport daleko bližší tomu amatérskému než profesionálnímu a byť se dennodenně snažíme celý ten náš petřínský vůz posouvat dál a výš , tak z toho primárně  musíme mít jen a jen radost , protože v dnešní době si vyrábět problémy i v těchhle aktivitách , je naprostý nesmysl . Moc dobře víme , že u nás není vše ideální , ale snažíme se co to dá ,  aby  nás to všechny bavilo . Vše se se samozřejmě točí kolem peněz , náš roční rozpočet se pohybuje kolem 5 miliónů ročně a to prostě není jednoduché dát dohromady . Po několika letech , kdy se peníze od státu neustále navyšovaly přichází letos dost velký propad  těchto financí a vzhledem k nárůstu prakticky všeho co platíme , či nakupujeme , je to prostě problém . Proto s obrovsky otevřenou náručí obejmeme :-) všechny , kdo by  nám chtěli na naši sportovní činnost přispět . Stačí se obrátit na trenéry , či přímo na lidi z výkonného výboru . Moc děkujeme za nás a hlavně za všechny děti , kterým to rozhodně pomůže .