Jdi na obsah Jdi na menu
 


ROZHOVOR S RADKEM VODRÁŽKOU

ŠÉFTRENÉR MUŽŮ A DOROSTŮ ODPOVÍDÁ NA OTÁZKY

ROZHOVOR

 

S ŠÉFTRENÉREM MUŽŮ A DOROSTŮ ,

RADKEM VODRÁŽKOU

vodr-trener.jpg

 

Jarní odvetné boje se kvapem blíží , jak je na ně Petřín připraven ?

Co se týče mužů , tak máme ještě týden k dobru , takže tam teprve předstartovní horečka stoupá , ale dorosty mají ostrý start už o víkendu 2.-3. března a tam už opravdu ladíme jak se dá !

 

Cíle dorostů byly zřejmě jednoduché . Ligové - záchrana a divizní - střed tabulky . Mění se na tom něco ?

Mění se a to dost pozitivně a zásadně . Ligová U19 má za sebou parádní podzim a kluci budou útočit na historicky nejlepší umístění našeho dorosteneckého týmu v dějinách klubu . Zatím jim patří třetí příčka v druholigové tabulce a pokud by to byla nakonec bedna , tak by to bylo super . Úkol zněl jasně - zachránit soutěž i pro další ročníky a to , že se to povedlo už po půl sezóně je neskutečné . Velké díky za to patří všem , co se na tom podíleli . Teď je čekají další výzvy. U18 svou divizní skupinu dlouho vedla a až v závěru podzimu přenechala své skvostné umístění jiným týmům , ale i tady to vidím na útok na nejvyšší příčky s jednoznačným cílem , co nejlépe se připravit na letní přestup do ligové soutěže . U 17  měla parádní rozjezd , který se pak trochu zadrhl , ale umístění i počet získaných bodů jsou více než pozitivní . Trenér Zbyněk Jiskra má teď u sebe novou trenérskou výpomoc v podobě Kamila Krátkého , takže doufám , že to tahle dvojice ještě vytáhne o něco výše . A nakonec tu máme náš nejmladší dorost U 16 , u kterého se trochu změnil realizační tým , když z pozice asistentů se na trenérský pjedestal posunuli Aleš Rada s Milošem Třískou a bývalý head coach Luděk Jandoš se přesunul do pozice vedoucího týmu . I u šestnáctky to vidím spíše na pohyb tabulkou vzhůru a byl bych hodně nepříjemně překvapen , kdyby tomu tak nebylo . Tým šlape , trochu posílil a věřím jim . 

 

Zastavme se ještě u U 19 , která prakticky atakuje postup do celostátní dorostenecké ligy . Kde je zárodek tohohle úspěchu ?

Za prvé je tam systematická práce trenérské dvojice Schamberger - Hrabačka , kluci za ta léta už tak nějak ví co mají na hřišti dělat a pak se ten tým už dlouho prakticky nemění . Kostra týmu zůstává a kolem ní se to celé nabaluje . Je pravda , že za poslední rok přišli kluci hned o tři "křížové vazy" kdy postupně pod kudlu museli Kramer , Vodrážka a Pospíchal , ale vždycky se tým vhodně doplnil a šlapal dál . Rozhodně klukům pomohlo i to , spousta z nich si ligovou soutěž vyzkoušela už vloni , kdy možná polovina týmu nastupovala po boku svých o rok starších kamarádů . Ty zkušenosti se pak zákonitě  někde projeví . 

 

Mohl byste zmínit i největší opory a potažmo kluky , kteří mají reálnou šanci se uchytit i v mužském áčku ?

Fotbal je kolektivní sport , ve kterém samozřejmě hrají lepší a horší hráči společně , ale vždycky to pak  dělá tým . Takže i tady jsou hráči , kteří mají dle mého soudu potenciál , ale co se týče adaptace v týmu mužů , tak je to strašně složitá procedura , která mnohdy ani nemá logiku . Zásadní je také fakt , jaký kdo hraje post , protože se může stát , že na tom místě je v mužích opravdová persona a pak se tam prosadí třeba až ten čtvrtý , pátý v řadě , protože má proti sobě o něco lehčí soka . Každopádně nějaká jména řeknu . Jsou to stoprocentně kluci , kteří už svou nemalou stopu v áčku mají , což je brankář Pavel Hrabačka a stoper  Ondra Vinkler , pak se jedná o krajní hráče Tadeáše Koudeleho a Michala Provoda a střeďáky Davida Hellera s Martinem Lávičkou . Obrovský výkonnostní posun udělal za poslední půlrok Dominik Voves a to samé může potkat i celý zbytek týmu . Každopádně jim přeju , aby ten přechod do kategorie dospělých zvládli všichni co nejlépe , protože to není vůbec jednoduché . 

 

V ostatních dorosteneckých výběrech jsou taky nějaké budoucí hvězdičky ?

Hvězdičky určitě ano . Tím , že řekl bych naprosto skvěle funguje naše spolupráce v oblasti mládeže s plzeňskou Viktorkou , tak ty hvězdy , jsou všechny tam a tak to má být . My se snažíme mít tady  všechny  hráče , kteří chtějí hrát fotbal na velmi vysoké úrovni a momentálně nemají takovou kvalitu , aby mohli hrát za Viktorku . Je pak skvělé , když si každý půlrok viktoriáni někoho vezmou alespoň do přípravy a mnohdy se tam ti naši kluci udrží . Každopádně musím konstatovat , že úroveň našich dorosteneckých týmů šla za posledních několik let neskutečně nahoru . Obrovské díky patří hlavně trenérům , protože to kam se s 2001 posunuli trenéři Lukáš Hrubý s Tomášem Doležalem a Pavlem Gasczcykem , nebo kam vytáhl tým 2002 Zbyněk Jiskra za rok a půl je neskutečná práce a řekl bych , že fenomenální úspěch . 2002 hráli před rokem a půl městský přebor starších žáků  a ani tam nedominovali . Letos jsou v první polovině dorostenecké ligy - no coment . 

 

Nezmínil jste se o nejmladším dorostu , jak oni zvládli přechod do dorosteneckého fotbalu ?

Naprosto nad očekávání . Ještě před sezónou ten tým vizáží připomínal mladší žáky , ale kluci si o prázdninách dali nějaký ten knedlíček navíc , pořádně potrénovali  a do soutěže se už postavili jako dorostenci a ještě k tomu hráli velmi dobrý fotbal . Zase je tam tam zpětná vazba , že o dva kluky ( stopera Adama Radu a útočníka Dominika Třísku ) má zájem Viktorka . Prostě ten přechod z žáků do dorostu zvládli 2003 velmi dobře . 

 

Tak a co je nového v týmu mužů ?

Tady se asi nejvíc otřásal realizační tým , ve kterém nastali nějaké  změny . Já jsem bohužel ze zdravotních důvodů musel hodně  ubrat , takže tréninkový proces má prakticky celý na hrbu Honza Pleticha a já se mu snažím pomoct co mi jen zdraví dovolí . Na pozici konzultanta a vedoucího týmu zůstává Radek Votípka a Marka Fikrleho , který se naplno vrhne do záchrany naší U15 a bude nám pomáhat jen v krizových situacích , nahrazuje nová trenérská akvizice - Jarda Levý

 

Jarda Levý ještě na podzim odehrál spousty zápasů , znamená to pro něj  přestup z hráčské do trenérské role ?

Jarda má odjakživa k trénování skvělé předpoklady a už na hřišti byl vždy hodně slyšet , takže když se mu v jeho , lehce fotbalově  pokročilém věku ,  během jednoho roku utrhli křížové vazy v obou kolenech , tak jsem hned věděl , že mu ode mne na stole přistane nabídka ,  se minimálně do doby , kdy  bude moci zase hrát , přesunout do trenérské role . Jarda to naštěstí přijal a za ten týden co funguje u týmu , musím konstatovat , že jsem z něho úplně nadšený . Prostě splňuje úplně všechno to , co jsem si od jeho příchodu sliboval . 

 

Takže do jarních bojů jdete v trenérském složení Vodrážka , Pleticha , Levý s asistenty Votípkou a Fikrlem . Je to dostatečné a konečné ?

Ono se na první pohled zdá , že je nás jako máku , ale jak už to u nás na Petříně bývá , tak je to tady trochu jinačí než v jiných týmech . Nemáme totiž oddělený "A" tým od rezervy , máme všechny muže v jednom týmu , takže momentálně je to 23 hráčů do pole + 2 brankáři a trénujeme prakticky pořád 4 x týdně , takže je to samozřejmě náročné jak pro hráče , tak pro trenéry . Takže co se týče složení trenérského týmu ( do kterého ještě musím zařadit i svého staršího syna Honzu , se kterým řeším snad všechny nastalé situace a hodně na něj dám )  , tak jsem přesvědčený , že to v tomhle složení zvládneme , ale musím přiznat , že ještě o jednoho člena mám eminentní zájem a udělám vše pro to , aby se k nám co nejdříve připojil .

 

Jak Vás znám , tak to zase bude někdo z "petřínské" rodiny ?

Dá se říci , že samozřejmě , protože tady je obrovská spousta skvělých lidí a skvělých trenérů a vždycky je lepší si vybírat lidi , které už nějakou dobu znáte a víte o jejich kvalitách . Takže abych se vrátil k té mé touze ještě rozšířit náš realizák , tak bych v něm strašně rád přivítal Tondu Dvořáka , který momentálně figuruje jako hlavní kouč našich ligových mladších žáků . Skvělej fyzioterapeut , skvělej člověk a výbornej trenér ,který se pořád chce posouvat  Takže přesto , že vím , že to rozhodně  nebude úplně na plný úvazek , tak doufám , že ho v kabině přivítáme a že nás zase posune o něco dál a výš . 

 

Zmínil jste se o společném trénování všech Vašich mužů . Jak tahle novinka zafungovala ?

Tohle jsme zavedli před půl rokem , s tím , že si to během roku vyhodnotíme a pak se rozhodnem , zda u toho zůstaneme , nebo se vrátíme k tradičnímu modelu A a B týmu . Takže máme ještě půl roku na to si to zhodnotit , ale ve mně převládají spíše pozitivní pocity .   Samozřejmě , že je to minimálně dvakrát všechno složitější a náročnější , protože v tý kabině je 25 hráčů a prakticky pořád se jen řeší kdo jde za áčko , kdo za béčko , kdo na lavici , kdo vůbec atd . Ale to zásadně pozitivní je to , že trénujeme 4 krát týdně a opravdu málokdy se stane , že by nás na tréninku bylo méně jak 15 !!! Takže zákonitě se to musí někde projevit na kvalitě , protože když si vezmu jak vypadali nějaké tréninky v loni , kdy nás trenérů bylo možná stejně  jako hráčů , tak teď je to úplně jiná káva a jsem přesvědčený , že to i hráče baví desetkrát víc . 

 

Tak a zeptám se i na změny v hráčském  kádru , jsou oproti podzimu velké ?

Nejsou žádné ! Jediná vynucená změna je přesun Jardy Levého z hráčské šatny do trenérské , jinak kádr zůstává naprosto beze změn . Od ledna s námi sice ještě trénoval útočník naší U19 Aleš Demeter , ale bohužel se hned na začátku přípravy nepříjemně zranil , takže uvidíme jak to sním bude . Ono to bylo hodně dané také tím , Zdeněk Šimáně absolvoval zimní přípravu v Domažlicích a čekali jsme jak to s ním dopadne . Zdeněk na 90% na jaře ještě zůstane , takže uvidíme jak to s Alešem dopadne . Já budu hlavně rád , aby byl co nejdříve fit . 

 

To že kádr zůstává beze změn , je dobrá , nebo špatná zpráva ?

To uvidíme až v červnu :-) . Samozřejmě , že ta naše celá filozofie , je takhle nastavená a my prostě nebudeme kupovat hráče , když máme 18 frajerů v ligovém dorostu , který je na třetím místě tabulky a kteří za 3 měsíce přestupují do kategorie mužů . Takže samozřejmě je skvělé , že nemusíme nic měnit a můžeme jen zlepšovat , to co se nám dařilo , ale na druhou stranu tam vidím trochu nebezpečí ustrnutí z pocitu dokonalosti . Jakmile si kluci začnou myslet , že už se jim nemůže nic stát a že budou už pořád jen a jen vyhrávat , tak je konec . Od toho jsme tam my trenéři a doufám , že se nám tohle nestane . A když jo , budou hrát jiní !

 

Klasická obligátní otázka . Jak jste spokojen se zimní přípravou ?

Za ta léta co trénuju ,  jsem zažil skvělé i šílené zimní přípravy , ale žádná příprava se dle mého nedá hodnotit . Hodnotit se může mistrovský zápas , nebo celá sezóna . Takže pokud vyhrajeme první tři kola a pak  zbytek celého jara , tak pak můžu říct , že příprava byla skvělá . Ale dovedu si představit , že nějaký tým může vyhrát první jarní mistrák bez jediného zimního tréninku , ale pak Vás to někde dohoní.  Prostě je to jen a jen příprava a chleba se bude lámat až od 9. března 

 

Cíl zůstává zřejmě stejný - postup do divize ?

Tady bych to chtěl trochu poupravit . Cíle zůstávají stejné - DVA POSTUPY ! Chceme se posunout jak s áčkem , tak s béčkem a uděláme pro to maximum , jestli to vyjde ,  uvidíme v červnu . 

 

Berete jako jediného soupeře o postup Rokycany , nebo si myslíte , že se do toho může ještě někdo připojit ?

Rozhodně jsem přesvědčený , že celková kvalita soutěže půjde oproti podzimu hodně nahoru . Je tady celá řada týmů , které opravdu posílili a tím pádem můžou minimálně míchat kartami . Co se týče postupu , tak tam to samozřejmě vidím na souboj mezi námi a Rokycanama a už teď mi je toho druhého líto , protože oba dva týmy patří o patro výš a divize patří jak na Petřín , tak do Rokycan . Rokycany na můj vkus opravdu hodně posílili a jejich kvalita se nákupem  3 nadstandardních hráčů ( a když k tomu připočítám návrat Černého po dlouhém zranění , tak 4 )  může možná i zdvojnásobit . To samé platí i rezervě Domažlic , která bude taky o  level lepší než na podzim . Takže můj tip na první tři fleky v konečné tabulce je jasný . 

 

Na úvod jara Vás čeká možná klíčový duel . Jak dopadne ?

Takový je prostě los . Dovedu si představit , že si to s Rokycanama rozdáme někdy koncem května za parádního počasí na parádním terénu , ale tak to prostě nebude . Možná , že to hodně napoví , ale určitě to ještě nic nerozhodne . Každopádně asi jeden z nás bude mít příjemnější vstup do soutěže . Já pevně věřím , že to bude parádní fotbal se spoustou diváků a že vyhraje Petřín !!!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář